Gratis verzending vanaf €70
Hoe vaak de kattenbak reinigen

Hoe vaak een kattenbak reinigen, wat moet je zeker weten.

Hoe vaak een kattenbak reinigen is een goede vraag. Dit hangt af van veel factoren. Wij raden aan om dagelijks een kattenbak te reinigen, en soms twee keer per dag. Katten zijn schone dieren en daarom is het belangrijk om voor hygiëne in de kattenbak te zorgen. Verwijder elke dag de uitwerpselen en klonters en voeg daarna nieuwe toe zodat de kat voldoende zand heeft om mee te bedekken. De kattenbak moet een ongeveer 5-6 cm dikke laag zand hebben. De kattenbakvulling in de bak moet minstens elke twee weken volledig worden vervangen.

De kattenbak reinigen en volledig uitwassen

Om de twee weken is het aan te raden deze eens een goede wasbeurt te geven met een goed sopje. Gebruik hiervoor een gewoon en dagelijks afwasproduct. Een kattenbak reinigen doe je nooit met Dettol, want dit ontsmettingsmiddel is giftig voor katten. Wanneer ze zichzelf wast, en er hangt Dettol aan de pootjes van de kat is het mogelijk dat ze het aflikt. De hoeveelheid Dettol in haar lijf zal met de tijd groeien als je ermee blijft poetsen en geeft uiteindelijk vergiftigingsverschijnselen. In het ergste geval kan dit leiden tot overlijden. Afhankelijk hoe vuil de kattenbak wel is, kan je soms de zware middelen, zoals de tuinslang inzetten. Een hoge druk reiniger is niet aan te raden om een kattenbak te reinigen wegens het beschadigen van de plastiek.

Katvriendelijke schoonmaakmiddelen

Katvriendelijke schoonmaakmiddelen zijn bijvoorbeeld groene zeep, biotex groen of Ecover. Wil je zonder chemische schoonmaakmiddelen werken, dan kun je ook microvezeldoekjes gebruiken, droog of met water. Microvezeldoekjes beschadigen de buitenste laag van bacteriën, waardoor ze niet meer kunnen vermenigvuldigen en sterven.

Dagelijks de kattenbak uitziften en het vervuilde kattenbakzand weg gooien.

Kattenbakken moeten minstens één keer per dag worden opgeruimd. Filter de klonten uit het zand en doe ze in kleine papieren zakken. Als alle kattenbakken in huis netjes zijn, knoop je de vuilniszak dicht. Plaats deze zakjes in een afgesloten emmer om lekkage van geur en bacteriën te voorkomen.

Zorg ervoor dat u zwaardere vuilniszakken gebruikt, want afval, vooral klei, is compact en kan snel zwaarder worden. Gooi geen afval in de prullenbak en laat het daar achter. Na verloop van tijd ruikt het niet alleen, elke keer dat het blik wordt geopend, worden kattenbakvulling en besmette kattenuitwerpselen in de lucht verspreid. Gooi de gebruikte kattenbakvulling niet buiten.

Een nieuwe soort kattenbakvulling kopen

Een nieuwe soort kattenbakvulling kopen kan wel, mits overleg met de kat. Houd er rekening mee dat katten die reeds ander kattenbakvulling gebruiken, op hun hoede kunnen zijn voor het nieuwe materiaal. Probeer daarom de eerste twee weken het oude zand met het nieuwe te combineren door het te mengen. Dan is de kat klaar voor een volledige overgang.

Waarschuwing voor zwangere vrouwen die de kattenbak reinigen tijdens de zwangerschap

Toxoplasmose veroorzaakt bij de meeste gezonde volwassenen geen klinische symptomen, maar als een vrouw tijdens de zwangerschap besmet raakt, kan de parasiet complicaties bij de foetus veroorzaken zoals blindheid, ernstige afwijkingen aan de hersenen en de ogen, enz… Voor de meeste mensen is toxoplasmose onschuldig. Vaak blijft de besmetting zelfs onopgemerkt. De mogelijke klachten na de besmetting met toxoplasmose zijn: moeheid, lusteloosheid, opgezwollen klieren, lichte koorts, huiduitslag. Eenmaal u toxoplasmose hebt gehad, bent u de rest van uw leven immuun voor de ziekte.

Wat betreft het doorspoelen van kattenbakvulling

Doorspoelen is zeker niet aan te raden. De kattenbakvulling op basis van klei zou uw sanitair verpesten. Sommige biologisch afbreekbare kattenbakvulling worden als doorspoelbaar beschouwd op de verpakking. Toch raden we het af. Net als de afbreekbare kattenbakvulling als compost te gebruiken. Uitwerpselen van katten kunnen darmparasieten bevatten, indien deze dicht bij een waterput begraven worden zouden deze parasieten in de watervoorziening terecht kunnen komen.

Weten wat u het beste kunt doen met uw gebruikte kattenbakvulling is echter al eeuwen hetzelfde gebleven. Het is niet nodig om het te ingewikkeld te maken, gebruikt afval gaat in de vuilnisbak.

Zoals we nu weten is een kattenbak reinigen een delicate zaak voor veel katteneigenaars want katten weten wat ze willen en laten zich niet al te snel om de tuin leiden. Hou de kattenbak steeds netjes, dit zal zeker in dank afgenomen worden door je lievelingsdier.

Geef een reactie

Winkelwagen

0
image/svg+xml

No products in the cart.

Verder winkelen