Gratis verzending vanaf €70
Wat zijn teken en hoe verwijder je deze bij jouw kat of hond

Wat zijn teken en hoe verwijder je deze bij jouw kat of hond

Het is er weer tijd voor, teken. Niet omdat de teken maar periodiek voorkomen, maar wanneer het lekkerder weer wordt, gaan we allemaal wat meer naar buit en zo ook je kat en met de hond worden de wandelingen wat langer en wellicht eens naar het bos. Hoe het ook zij, als je hond of kat een teek oploopt is dat niet prettig, maar hoe ga je teken verwijderen?

Wat zijn teken?

Teken zijn kleine achtpotige platte parasieten, die tot de spinachtige behoort. Er zijn een aantal verschillende soorten teken, maar in Nederland zien we voornamelijk de Ixodes Ricinus, oftewel de schapenteek, die de ziekte van Lyme over kan dragen en de Dermacentor Reticutatus en deze teek kan dan weer de ziekte Babesiose bij zich hebben en overdragen.

Het leven van een teek

We zullen het in dit geval alleen houden bij de meest voorkomende teek, de schapenteek. Deze teek heeft vier levenscyclussen. Van eitje naar larve, naar nimf om vervolgens uit te groeien tot volwaardige teek. Als larf is hij niet groter dan een speldenknop en heeft dan nog maar zes pootjes. Als larf en nimf voedt hij zich maar één keer met bloed, waarna hij in ruststand gaat, om zich verder te kunnen ontwikkelen. In het voorjaar komt het eitje uit en zal de larf in het najaar gaan vervellen en ontpoppen als nimf. Als nimf blijft hij rustig tot aan het volgende voorjaar en in het najaar is de nimf een heuse teek geworden. In de winter wordt er gerust en in het voorjaar komt alles weer tot leven en gaan de teken paren.

Het leven van een vrouwtje is vrij kort, want zij voedt zich na het paren met bloed, legt vervolgens haar eitjes en goot dood. Zowel het mannetje als het vrouwtje voedt zich met bloed. Voor het mannetje een reden om te overleven, voor het vrouwtje om de eitjes te kunnen leggen. Ze bijten zich vast in hun gastheer en vullen zich met bloed. Zodra ze genoeg bloed hebben opgezogen, laten ze vanzelf weer los en in het geval van het vrouwtje zal ze daarna haar eitjes gaan leggen.

De grote zoogdieren, zoals je hond of kat, zijn een ideale gastheer, maar in de natuur zijn schapen, paarden, herten of zwijnen ook uitermate geschikte gastheren. Een teek op je huisdier valt meestal pas op, wanneer hij zich al even aan het voeden is met bloed en daardoor groter is geworden waardoor hij meer opvalt. Dat betekent dus dat de teek er waarschijnlijk al even zit en zo ook de mogelijkheid heeft gekregen om een ziekte over te dragen. Wees er dus snel bij en verwijder een teek zo snel mogelijk.

Overdraagbare ziekten

Een teek is heel kortgezegd een ziektedrager en vooral de ziekte van Lyme is iets wat teken overbrengen. Tenminste, dat wordt gezegd. Voor huisdieren zijn er geen cijfers bekend, maar voor de mens geld bijvoorbeeld dat er jaarlijks ruim een miljoen mensen een tekenbeet hebben en dat 2 op de 100 mensen de ziekte van Lyme overhoudt aan een tekenbeet. Aan de andere kant kan een teek ook ziektes meenemen en vervolgens weer overdragen, dus kan een teek een aantal verschillende ziektes overbrengen. Teken verwijderen moet je het liefst binnen 24 uur doen, want dan is er over het algemeen een kleine kans dat er een ziekte is overgebracht op je huisdier.

Infecties voorkomen

Dit geldt uiteraard niet alleen voor tekenbeten, maar voorkomen is beter dan genezen. Er zijn tegenwoordig wel een aantal dingen die je kan doen om ervoor te zorgen dat jou kat of hond niet door een teek wordt gebeten. Zo zijn er de pipetten die je op de huid van je huisdier moet druppelen, of de halsbanden die ook tegen vlooien werkt. Gebruik wel middelen die voor jou huisdier geschikt zijn, want een middel voor een hond, kan funest zijn voor een kat. Het beste is om een teekwerend product te gebruiken en je huisdier dagelijks te controleren op teken.

tekentang-plastiekDe tekenpen en tekentang

De tekenpen en tekentang zijn nagenoeg hetzelfde en de werking is in principe exact hetzelfde.  Met zijn speciale grijper is hij te gebruiken voor zowel mens als dier. Wil je een teek bij een dier verwijderen, zorg dan dat je goed zicht hebt op de teek en veeg zoveel mogelijk het haar aan de kant. Neem de tekenpen en druk op de achterkant van de pen en plaats de grijper zo dicht mogelijk tegen de huid van je kat of hond. Laat vervolgens de knop rustig los, zodat de grijper zich vast kan grijpen aan de teek. Draai de pen dan rustig rond, net zo lang totdat de teek los heeft gelaten. Als het goed is, heb je dan de gehele teek pijnloos kunnen verwijderen. Een tekenpen is goed te gebruiken op plekken waar je moeilijk bij kan komen, zoals de oren, nek en liezen.

Tekenhaakje

Teken verwijderen met een tekenhaakje is een snelle en makkelijke manier om een teek te verwijderen. Het is wat gemakkelijker te bedienen dan een tekentang of tekenpen. Bij het verwijderen van een teek, is het belangrijk om geen druk uit te oefenen op het lichaam van de teek. Het gedeelte dat in de huid van je hond of kat zit, wordt het rostrum genoemd en dit deel is voorzien van allemaal kleine weerhaakjes.

Zodra je aan een teek gaat trekken, zal hij daardoor alleen maar vaster komen te zitten, waardoor hij af kan breken wat vervolgens weer een flinke ontsteking op kan leveren. Bij het gebruik van een tekenhaakje, schuif je de koevoet zo dicht mogelijk tegen de huid van je hond of kat en schuift hem onder de teek, in de breedte richting van het lichaam van de teek. Vervolgens draai je het tekenhaakje een aantal keer, net zo lang totdat de teek vanzelf loslaat. Welke manier je ook gebruikt om een teek te verwijderen, maak NA het verwijderen van een teek de wond altijd goed schoon met alcohol.

Tickless Cat Blauw oplaadbaar

De Tickless Mini

De Tickless Mini is een klein apparaatje met een geweldig effect. Dit kleine apparaatje houdt teken en vlooien uit de buurt van uw huisdier met behulp van echografie, maar zonder het gebruik van gevaarlijke Chemicaliën. Makkelijk in gebruik en makkelijk te bevestigen aan de halsband jouw hond. Eindelijk genieten van de ongestoorde natuur. De Tickless Mini bestaat voor mensen, honden en katten. Dit klein apparaatje is niet gevaarlijk en maakt een ultrasoon geluid dat mensen niet horen, maar waar teken niet dol op zijn.

Geef een reactie

Winkelwagen

0
image/svg+xml

No products in the cart.

Verder winkelen