Gratis verzending vanaf €70
Vogelzaad hergebruiken voor tuinvogels

Hoe Vogelzaad Hergebruiken voor Tuinvogels

Vogelzaad dat zijn weg naar de grond vindt, wordt dikwijls beschouwd als onbenut. Echter, vooraleer je besluit om het weg te doen, overweeg dan dat dit zaad nog van nut kan zijn om de vogels in je tuin te voederen tijdens de barre wintermaanden.

Wanneer je dit op de grond gevallen vogelzaad hergebruikt, heb je een eenvoudige manier om je vogelvoer tafel te voorzien van een aanvullende voedselbron. In dit artikel bespreken we enkele praktische suggesties om je vogeltafel optimaal te benutten met dit vogelvoer zaad tijdens winterperiodes. De wilde vogels zullen je dankbaar zijn.

Gebruik een voedertafel met hergebruikt vogelvoer

 1. Selecteer de Juiste Vogelvoer tafel: Een robuuste vogelvoer tafel met een effen oppervlak is ideaal, zodat vogels makkelijk kunnen neerstrijken en hun zaadjes oppikken. Er zijn kant-en-klare tafels beschikbaar, maar je kunt ook overwegen er zelf een te bouwen met gerecyclede materialen.
 2. Verzamelen van op de grond gevallen Vogelzaden: Zorg ervoor dat je het zaad dat rondom de voederplaatsen op de grond ligt, regelmatig verzamelt. Een eenvoudige bezem en stoffer zijn hier ideaal voor. Mocht je constateren dat er te veel zaad verloren gaat in je vogelkooi, denk dan na over het aanpassen van je voederplek of kies voor een efficiëntere voederdispenser voor vogels.
 3. Onderhoud van de Vogelvoer tafel Een schone vogelvoer tafel is cruciaal om ziekten te weren. Alvorens je het verzamelde zaad erop uitstrooit, reinig de tafel met lauw water en een zachte zeep. Grondig naspoelen en drogen is een must.
 4. Egaal Verspreiden van Vogelzaad: Verdeel het opgeraapte vogelzaadjes gelijkmatig over je tafel. Voeg ook een lepel meelwormen toe Het is belangrijk dat het zaad niet opgehoopt ligt, zodat meerdere vogels tegelijk kunnen eten.
 5. Combinatie met Andere Voeders: Naast gevallen vogelzaad kun je divers ander vogelvoer toevoegen, denk aan voederbollen met noten en fruit. Dit zorgt voor diversiteit en trekt een breed scala aan vogelsoorten aan.
 6. Bescherming Tegen Roofdieren: Plaats je prachtige vogelvoer tafel op een locatie waar het lastig is voor potentiële roofdieren, zoals katten, om erbij te komen. Beschermingsmaatregelen zoals omheiningen kunnen ook overwogen worden als extra beveiliging.

Maak je Eigen Voederbollen voor Vogels

 1. Het Belang van Voederbollen? Voederbollen of Mezenbollen vormen een rijke bron van energie voor vogels in koude tijden. Ze bevatten essentiële vetten die vogels nodig hebben om hun kracht te behouden als het koud is. Het maken van eigen voederbollen is een effectieve methode om het gevallen vogelzaad te gebruiken, waarmee je tevens bespaart en verspilling tegen gaat.
 2. Hoe Beginnen? Start met het verzamelen van het vogelzaad en bewaar dit in een goed afgesloten container.
 3. Benodigdheden: Je hebt naast het vogelzaad het volgende nodig: natuurlijk vet, een kookpot, vormen voor de bollen en eventueel touw voor het ophangen.
 4. Aan de Slag: Smelt het vet en voeg het vogel zaad toe. Eenmaal goed gemengd, giet je het mengsel in de vormen. Wil je ze ophangen, voeg dan een lusje toe voordat het stolt.
 5. Laten Stollen en Ophangen: Laat de vetbollen stollen en bewaar ze koel. Eenmaal gereed, kunnen ze in de tuin gehangen worden.

Door het hergebruik van gevallen vogelzaad in zelfgemaakte voederbollen voor wilde vogels, bied je niet enkel voedsel aan de vogels tijdens winter, maar draag je ook bij aan het verminderen van verspilling. Dit is voordelig voor zowel de tuinvogels als voor jou. (lees verder onder de foto…)

Vogelzaad hergebruiken voor tuinvogels

Wanneer kan je tuinvogels voederen ?

Het is mogelijk om het hele jaar door tuinvogels van voer te voorzien. Tijdens de koudere maanden kun je ze extra ondersteunen door ze te trakteren op vogelvoer zoals vetbollen, pinda’s, strooivoer of speciale vogelpindakaas in een pindakaashuisje. Dit type voer heeft een verhoogd vetgehalte.

Wat mogen tuinvogels niet eten ?

Het is essentieel om te weten wat je wel en niet aan vogels mag geven om hun gezondheid en welzijn te waarborgen. Hier is een lijst van voedingsmiddelen en substanties die je moet vermijden te geven aan wilde vogels:

 1. Zout: Te veel zout is schadelijk voor vogels. Geef ze geen gezouten noten, chips of ander zout voedsel.
 2. Melk: Vogels kunnen lactose uit melk niet verteren. Het kan diarree en andere spijsverteringsproblemen veroorzaken.
 3. Gekookt vet of margarine: Dit soort vet kan gemakkelijk ranzig worden en is niet goed voor de veren van vogels.
 4. Rauw vlees: Het kan ziektes overdragen of roofdieren aantrekken.
 5. Chocolade: Chocolade bevat theobromine, wat giftig kan zijn voor veel dieren, inclusief vogels.
 6. Avocado: Het bevat een stof genaamd persine, die giftig kan zijn voor vogels.
 7. Alcohol en cafeïne: Zijn duidelijk schadelijk voor vogels en kunnen dodelijk zijn.
 8. Fruitpitten en -zaden: Sommige fruitpitten, zoals die van appels, kunnen cyanide bevatten, wat giftig is voor vogels.
 9. Gebakken voedsel: Te vet en niet geschikt voor vogels.
 10. Rauwe aardappelen: Ze bevatten solanine, wat giftig kan zijn voor vogels.
 11. Uien en knoflook: In grote hoeveelheden kunnen ze giftig zijn voor vogels.
 12. Voedsel met schimmel of bederf: Schimmel kan giftige stoffen bevatten die schadelijk zijn voor vogels.

Daarnaast is het belangrijk om nooit restjes van menselijk voedsel te geven zonder eerst te controleren of ze veilig zijn voor vogels. Wat goed is voor mensen, is niet noodzakelijk goed voor vogels. Het is altijd het beste om veilig te zijn en voedsel te geven dat specifiek bedoeld is voor wilde vogels of dat je zeker weet dat het veilig is.

Op welk vogelzaad zijn tuinvogels gek

Vogelzaad voor tuinvogels is verkrijgbaar in verschillende mengsels, afhankelijk van de soorten vogels die je wilt aantrekken en voeden. Hier is een overzicht van enkele van de meest populaire soorten vogelzaad en voor welke vogels ze geschikt zijn: Zonnebloempitten, Niger of Nygerzaad, gemengd Vogelzaad zoals gierst, haver, tarwe, pinda’s, haver, tarwe en mais.

Te onthouden

Het is belangrijk om te onthouden dat de kwaliteit van het vogelzaad belangrijk is. Goedkopere mengsels kunnen zaden bevatten die niet populair of voedzaam zijn voor veel tuinvogels. Overweeg om een premium mix vogelvoer zaad te kopen of stel je eigen mix samen op basis van de vogelsoorten in jouw omgeving.

Daarnaast is het van belang om vogelvoederplekken schoon te houden om ziektes te voorkomen. Reinig voedertafels en -automaten regelmatig en zorg ervoor dat je vers water beschikbaar hebt, vooral tijdens de wintermaanden.

Vogelvoer hergebruiken voor tuinvogels

Geef een reactie

Winkelwagen

0
image/svg+xml

No products in the cart.

Verder winkelen