Gratis verzending vanaf €70
Krabpaal of krabton kiezen ? Luister naar uw kat

Een krabpaal kiezen en wat zijn de mogelijkheden

Het kiezen van de juiste krabpaal voor een kat is net zo moeilijk als het kiezen van een hondenmand. Er komt heel wat bij kijken, want de ene kat is de andere niet. Veel hangt af van het kattenras waarvoor je een krabpaal of kattenpaal kiest. Sommige katten blijven liever dicht bij de grond en andere kattenrassen zijn echte acrobaten die graag zo hoog mogelijk in de krabpaal klimmen. Daarnaast moet je ook weten dat een krabpaal noodzakelijk is in het leven van een kat.

Waarom krabt een kat ?

Territoriale afbakening

Katten markeren hun leefgebied door te krabben. De klieren tussen de voetzolen van de kat scheiden geur (feromoon) en zweet af. Zweet en feromoon produceren een unieke geur. Wanneer een kat met zijn nagels aan een oppervlak of voorwerp krabt, komt deze unieke geur vrij. De combinatie van markeringen, geuren en schilfers van gevallen nageldeksels geven een sterk zichtbare en ruikbare informatie aan andere katten in het gebied.

Nagelverzorging van een kat

Katten wrijven hun nagels tegen een sterk en ruw materiaal, waardoor de buitenste laag van de nagel loskomt en zo de scherpe nagels eronder bloot komen te liggen. Daarom is het onderhouden van nagels noodzakelijk om het jachtinstinct van katten te bevorderen. Naast dit fenomeen trainen katten ook de spieren van hun voorpoten.

Verminderen van spanningen of stress bij katten

Wanneer katten in conflict komen met andere katten kan dit stress of spanningen veroorzaken. Dit kan ook voorkomen bij katten die depressief zijn. Door deze druk kan de kat aan nabijgelegen voorwerpen krabben. Wanneer uw kat dit gedrag vertoont, is krabben een manier om stress te verminderen.

Wat zijn de krabopties van mijn kat?

Er zijn verschillende soorten krabmeubels voor uw kat. Veel hangt af van de kat zelf. Is uw kat een horizontale krabber (krabben aan banken, meubels en kussens) of een verticale krabber (krabt op de muur, klimpaal of boom)? Houd hier rekening mee bij het kopen van een krabpaal. Katten die horizontaal krabben zullen niet vlug een krabpaal of krabton gebruiken. Voor deze katten kunt u het beste flexibele planken of krabmatten kopen. Koop geen goedkope krabpaal met touw van plastic of synthetische vezels, omdat deze materialen statisch kunnen worden opgeladen en katten er niet van houden.

Krabpalen

De krabpaal (grijppaal) is een verticale paal op het plateau en op het plateau wordt sisaltouw gewikkeld. Deze krabpalen zijn gemakkelijker en vlugger te installeren dan volledige krabmeubels. De krabpaal moet lang genoeg zijn zodat de kat volledig op de paal kan leunen en zich kan uitrekken.

Let op dat deze paal niet te kort is voor uw kat. Als de krabpaal te klein is, zal uw kat er waarschijnlijk niet eens naar kijken. De krabpaal moet zo hoog zijn dat uw kat op zijn achterpoten kan staan en zijn voorpoten boven zijn hoofd kan uitstrekken. Zorg er daarnaast ook voor dat de krabpaal waar de kat zich aan schraapt stabiel genoeg is en niet kan omvallen, anders kunnen katten ervan schrikken en deze krabpaal links laten liggen. Krabpalen zijn er in verschillende kleuren en maten.

Hier zijn enkele tips voor het kiezen van de beste krabpaal voor je kat:

  • Overweeg de grootte van je kat.
  • Overweeg het temperament van je kat.
  • Kies een krabpaal van een stevig materiaal.
  • Kies een krabpaal met een sisal touw of een kartonnen omhulsel.
  • Plaats de krabpaal op een rustige plek in huis.
  • Stimuleer je kat om de krabpaal te gebruiken door hem wat kattenkruid op de paal te leggen.

Met deze tips kun je de perfecte krabpaal voor je kat vinden!

krabpaal op voet

Bekijk hier het volledige assortiment enkelvoudige krabpalen

 

Krabplanken voor katten

Krabplanken zijn makkelijker te plaatsen en nemen natuurlijk minder plaats in dan een krabpaal. Een krabplank is zeker aan te raden in kleine plaatsen waar een kat in verblijft. Dit betekent ook dat een krabplank minder ruimte in je woonplaats inneemt. Krabplanken kunnen tegen de muur of deuromlijsting geplaatst worden, zodat deze niet worden aangetast. Ook kan de krabplank dienen voor katten die graag horizontaal hun nagels willen verzorgen.

Krabplank voor katten

Bekijk ons ruim gamma krabplanken

Krabmeubels voor katten

Krabmeubels is een krabpaal waarop met een schuilplaats of ligplaats is voorzien. Deze meubels zijn er in verschillende kleuren, breedtes en hoogtes, dus je kunt krabmeubels kopen volgens de wensen van de kat. De meeste krabmeubelen hebben schraappalen, hangmatten en eventueel krabplanken. Veel katten voelen zich veilig met deze krabmeubels en zien het als hun eigen plaatsje waar ze rustig hun ding kunnen doen, namelijk rusten, slapen en hun nagels verzorgen. Met deze combinatie van de verschillende krabopties zullen uw trouwe viervoeters zeker gelukkig zijn. Daarnaast kunnen katten hier hun energie kwijt geraken en zo tot rust komen.
krabpaal met hangmat
Krabpalen voor zware katten

 

Krabtonnen

De krabton is een soort krabpaal in de vorm van een ton waarop uw kat niet alleen haar nagels kan vijlen, maar er ook op kan relaxen. Krabtonnen zien er stijlvol uit in je interieur en zijn compacter dan krabmeubels. Katten kunnen er zich ook in de krabton verstoppen, zodat ze zich in uw huis kunnen terugtrekken in hun eigen veilig huisje.

krabton voor alle katten
Koop hier deze krabton aan de beste prijs

Waar zet je een krabpaal of krabton neer

Een krabpaal moet altijd op de looproute van je kat staan. Indien je deze in een hoekje zou plaatsen waar een kat weinig of niet voorbij loopt zal de kat ook geen aanstalten maken een krabpaal te gebruiken. Plaats meerdere krabpalen op of naast het looppad van uw kat. Zorg ervoor dat de krabpaal altijd in een kamer staat waar de kat veel komt. Plaats verschillende krabmogelijkheden in andere kamers van het huis. Je kan de kat ook aantrekken of lokken naar de krabpaal door een snuifje catnip aan te brengen op enkele sisalpalen en eventueel kattenspeelgoed met catnip aan een paal vast maken.

Koop altijd een nieuwe krabpaal.

Koop of gebruik nooit een tweedehands krabpaal of krabton. Katten waarnemen heel goed geuren en het kan zijn dat ze de geur van de oude gebruiker op de oude of tweedehands krabpaal is achtergebleven. Katten kunnen dit associëren met een indringer binnen hun territorium. Het zou wel eens kunnen dat katten hierdoor ongewenst gedrag gaan vertonen en hierdoor in huis beginnen sproeien.

Weet dat katten vaak oppervlakken willen krabben die prettig aanvoelen onder hun poten. Daarom zijn sommige katten gek op mooie meubels of dure tapijten. Krabben is een manier voor katten om stress te verminderen, dus het is belangrijk dat ze aan iets krabben. Koop iets om te krabben met een structuur die lijkt op wat uw kat wil krabben.

krabhuisje voor katten
Krabhuisje voor katten kopen, klik hier

Koop meerdere krabmeubels.

Het is waarschijnlijk dat uw kat graag op meerdere plaatsen krabt, dus voorzie meerdere krabplaatsen in uw huis. Door meerdere krabmogelijkheden te plaatsen, is er altijd wel een krabpaal of krabstrook in de buurt van uw kat. Het plaatsen van meerdere krasstroken is nog belangrijker als u meerdere katten heeft.

Krabmanden voor katten

Soms vinden katten een kartonnen krabmand tien keer interessanter dan een duur designmandje. Voor katten die gek zijn op karton bestaan er ook mooie en duurzame krabplanken en krabmanden uit karton. Deze zijn niet duur en gaan relatief lang mee. Katten slapen graag in een mand uit karton, het is lekker warm en ondertussen kan ze rustig haar nagels verzorgen.

krabmand in karton voor kat

Bekijk ons ruim assortiment krabmanden in karton voor katten

Ruime keuze krabpalen bij Bopets

In onze dierenzaak hebben we tal van mooie krabmeubels die passen in het interieur van de eigenaar en waar katten gek op zijn. Kijk snel naar ons ruim gamma krabpalen, krabtonnen en krapmatten. Ons stokpaardje zijn de krabpalen voor zware katten waarvan de palen een diameter van 20 cm hebben. Dus heel stabiel en alle onderdelen voor deze krabpalen zijn bij ons apart verkrijgbaar. Op die manier moet je niet steeds het volledige krabmeubel vervangen, maar alleen het vernielde onderdeel. Dit spaart heel wat op de kosten. Bekijk hier alle krabmeubels voor klein en grote katten.

krabpaal voor zware katten

Geef een reactie

Winkelwagen

0
image/svg+xml

No products in the cart.

Verder winkelen